måndag 28 maj 2012

Big Jim Zorak - The Enemy


Kultfiguren Zorak släpptes ursprungligen till Big Jims P.A.C.K, en serie som blev väldigt framgångsrik för Mattel i USA.
Från början var det meningen att Dr.Steel skulle bli den som fick agera skurk i BJ-världen men den rollen blev alltså istället Zoraks.
Jag vet egentligen inte vad denna skapelse ska föreställa men vi kan nog utgå från att han är någon typ av galen vetenskapsman, åtminstone om man läser serietidningen från PACK-tiden.  

När det kommer till själva actionfiguren så hade den en kul mekanism som de andra figurerna vid den här tidpunkten saknade. Om man vrider på ena armen så skiftar nämligen Zoraks ansikte från ett normalt lite surmulet ansikte till ett grönt monsteraktigt. Samma typ av mekanism som Agent 004 och Captain Drake senare skulle få. 
I övrigt är han obeväpnad och kommer endast med en röd cape med guldkedja, svarta byxor och  svarta kängor.
Bilderna nedan visar den Europeiska utgåvan från 1977 med griphänder istället för de ursprungliga raka karatehänderna.
Det finns även en del andra varianter där den Mexikanska med en självlysande dödskalle istället för grönt ansikte skiljer sig allra mest från originalet.

Jag kan egentligen inte förstå varför Mattel inte fortsatte spinna vidare på Zorak som en sidokaraktär till Big Jim Spy-serien. Jag tycker att han hade funkat otroligt bra som ond samarbetspartner till Professor Obb. Mattel kunde ju förstås då gett honom lite andra kläder som bättre lämpar sig för de alplandskap som spionserien verkar utspela sig i. Han hade också kunnat bidra med en kontinuitet i Big Jim-världen som knutit samman de äldre utgivningarna med det allra senaste. Kanske inte hade varit helt fel plus att barnen hade fått fler skurkar att bekämpa i sina lekar.

För att vi ska ha något att spekulera i, vilket alltid är kul, så kan man ju undra vad det var för grön ansiktsmask som Agent 004 egentligen hittar/utsätts för i leksetet Undersea Danger (bläckfisken 1979)? Ingen har ju än så länge kunnat säga vad den masken ska ha för syfte? Vi har ju genom åren fått gissa på sjömonster, sjösjuka, dykarsjuka, illamående osv men tänk om det är något som får 004 att likt dr Jekyll och mr Hyde att skifta mellan Jim och...ZORAK!? 
     

I Sverige så är Zorak med griphänder (se bilder här nedanför) den absolut vanligast förekommande versionen. Han är inte speciellt ovanlig och dyker upp då och då på exempelvis Tradera (under fel namn men ändå).  Det som möjligtvis är svårast är hans cape men även den är inte speciellt svår. 
Tyvärr har jag sett en del hemmagjorda capes som säljs som original.   
 


 
 
 
 

Ha nu en fortsatt bra dag och tack för att ni läser! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar