söndag 20 november 2016

Stjärnornas Krig Leksaker - Svensk Katalogsida 1984

En härlig sida från en leksakskatalog 1984.
Leksakerna till Star Wars var verkligen populära det här året.
Jedins återkomst hade haft premiär 1983 och urvalet i butikerna var nog som bredast och djupast vid denna tidpunkt.

Här är det mycket fokus på just skepp och varelser från Return of the jedi men längst ner till höger har dom även klämt in en Wampa (snömonstret) från Rymdimperiet Slår Tillbaka (1980).
Härligt!

My Little Pony - Reklam 1989

Visst var tidningsreklamen bättre förr?
Även om jag inte själv lekte med MLP så har jag många vänner som gjorde det.
Idag är det dessutom en populär samlarserie och jag kan förstå varför.


My Little Pony Nyhetsblad från 1989.
Från fantastiska Playmix.

söndag 13 november 2016

Big Jim - Reklam 1978

Firar att vinter är här och att det dessutom är Fars dag.
Egentligen skulle jag vilja krypa runt i trädgården med lite häftiga figurer men mitt vuxna jag säger åt mig att det är mer passande att sitta och skriva ett inlägg på bloggen samtidigt som jag smuttar på en kopp med varm Zoegas.



Den här lilla reklamfoldern innehåller en del av de saker som jag har som favoriter bland alla Big Jims tillbehör.
Den fantastiska Jeepen, den gula helikoptern, den trilskande men fina Hundsläden, den populära Crossmotorcykeln och den klassiska Campern (som i framtiden kommer som en egen presentation här på bloggen).

   
 Ovanstående bilder får mig att nostalgiskt tänka tillbaka på alla de lekar med Big Jim och hans kompisar (Lone Ranger, Action Man mfl) som man lekte utomhus sådana här fina dagar.

Kanske ändå skulle dricka upp det där kaffet, bulta på mig lite varma kläder och ge mig ut i det vackra vädret?
Det hade jag ju definitivt gjort som barn!
Det får bli så! Tar nog med mig lite leksaker också.


söndag 6 november 2016

”De är inte kloka, de där romarna.” - Airfix Roman Soldiers 1967-

Som flitig läsare av de finkulturella böckerna om Asterix & Obelix äventyr så vet man ju vilka de Romerska legionärerna en gång var.
Det som historieläraren misslyckades med att lära ut lyckades Goscinny betydligt bättre med. 
Naturligtvis vet jag också att böckerna om Asterix inte är helt historiskt korrekta men någonting i dom gjorde ändå att man kunde sätta in vissa saker någorlunda korrekt på den historiska tidslinjen.
Likaså andra serier såsom, Fantomen, Lucky Luke, Blårockarna, Johan Vilde mfl eller varför inte de där små billiga häftena med WWII krigsserier som brukade stå längst ner i tidningsstället i butikerna.

 

Historiska figurer som leksaker är ju inte heller något ovanligt.
Cowboys och Indianer, Riddare, plastsoldater, Action Man, Lone Ranger med flera var alla hämtade ur mänsklighetens historia och kunde definitivt dra igång ett intresse för svunna tider.

I det här inlägget väljer jag att skriva några rader om ett av Airfix bidrag till den stora burken med plastkrigare; Romerska legionärer.
Det här var för mig en av de där askarna som jag som barn bara såg i katalogerna, vilket kanske var lite märkligt då dom föll in under kategorin "ej modern krigsföring" dvs lååångt före 1914.



"Under 1960- och 1970-talen var debatten kring krigsleksaker och våldsleksaker som hetast. Vietnamkriget pågick och krigsindustrin anklagades för att vara allierad med leksaksindustrin. Det bildades organisationer mot krigsleksaker och handeln uppmanades att inte köpa in dem. 1979 gjordes en överenskommelse mellan leksaksbranschen, Konsumentverket och dåvarande Lekmiljörådet om att krigsleksaker från moderna krig, det vill säga från 1914 och framåt, inte skulle säljas i Sverige. Men krigsleksaker från äldre krig och framtidskrig gick däremot bra."



Nåväl.
En ask av dessa plastgubbar hade säkert gjort mig väldigt glad när jag var barn.
Det finns gott om användbara poser på figurerna och lekvärdet måste varit skyhögt.
Tyvärr så lider figurerna av det gamla irriterande"gubbe-med-dåliga-fotplattor-trillar-hela- tiden-och-kan-inte-stå-upp-på-ett-helt-plant-underlag-i-ens-fem-sekunder"-dilemmat.
I en sandlåda (där det alltid försvann gubbar) eller på en gräsmatta måste dom dock fungerat bra.



En trevlig ask figurer som då och då dyker upp på Tradera till en förvånande låg summa.