tisdag 17 oktober 2017

Tarzan eller Big Jim..? Mattel 1978

1978 så var Big Jim och hans övriga polare ett minne blott hemma i USA. 
Hans kropp levde dock vidare där via tre Tv-serie licenserade linjer; Grizzly Adams, How the west was won och Tarzan. Alla tre av dessa leksaksserier byggde på Big Jims kroppar och en del av hans tillbehör. Linjerna var dock smala och blev kortlivade och även om många samlare av Big Jim tycker att dom här är coola så ingår dom alltså inte i BJ:s universum. Av dessa tre linjer så pratas det i samlarkretsar absolut mest om Tarzan så därför får han här ett eget litet inlägg på bloggen. 

Tarzan själv var inget annat än Jims kompis Big Jeff fast istället för en ljus kalufs så hade Mattels fabriksmålare målat hans hår svart.
Hans hud var nu något mörkare men den detaljen var heller inget nytt då vi redan sett det på en del andra BJ figurer.
Ett höftskynke, en silverfärgad kniv samt ett djungeldjur var de andra tillbehören i förpackningarna. Förutom annorlunda färger så var höftskynket alltså det enda nya tillbehöret, allt annat var återanvända Big Jim-prylar från tidigare set. 

Djungeldjuren, en gorilla och en Panter var även dessa från Big Jims värld.
Pantern var samma katt som Tigern från 1976 lekset "On the Tiger trail" fast istället för de vanliga ränderna så var tigern här svart för att efterlikna en panter.
Gorillan däremot var samma gamla pjäs som Mattel släppte redan 1974.

Idag är detta hyfsat eftertraktade samlarföremål speciellt om dom fortfarande ligger kvar i sina originalförpackningar.
Som vanligt när något blir eftertraktat så dyker det upp fusk till salu så det gäller att se upp med ommålade Jeff klädda i hemmasydda höftskynken.

Även Pantern dyker upp i form av spraymålade Tigrar eller rakade Panthor-katter från Masters of the universe-linjen.
Detta kan givetvis vara ganska svårt att avgöra när det kommer till annonser på webben så vill du ha en äkta Tarzan djungelkatt i finskåpet så gäller det att se upp.

Gorillan är dock inget som brukar gå för några högre summor vilket givetvis beror på att den såldes i betydligt större upplagor och under en längre tid än resten av Tarzan-linjen.





      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar